Saqqaq-folket indvandrede fra Canada til Grønland omkring år 2.400 f.Kr., og kulturen eksisterede her frem til 900 f.Kr., hvor den forsvandt af ukendte årsager. Saqqaq-kulturen er således den kultur, der har beboet Grønland i den længste ubrudte periode. Navnet kommer af bygden Saqqaq ved Disko Bugt, hvor man fandt de første redskaber fra denne kultur.
Bopladserne Qeqertasussuk i den sydlige Disko Bugt og Qajaa i Kangia (Jakobshavn Isfjord) i Vestgrønland rummer tilsammen materiale fra hele Saqqaq-kulturens periode, og her har man helt exceptionelt fundet organiske materialer som træ, knogler, barde, skind osv. bevaret i permafrosne kulturlag. Bjarne Grønnow var på det hold af forskere, der gjorde de første enestående fund i sommeren 1983, og siden har han beskæftiget sig indgående med den fascinerende kultur, og et nyt billede af Grønlands tidligste fangstsamfund tegner sig.
Gennem analyser og beskrivelser af et omfattende fundmateriale fra bopladserne giver Bjarne Grønnow helt ny indsigt i Saqqaq-kulturens teknologi. Saqqaq-samfundets materielle kultur bestod af et for en ‘pionérkultur’ bemærkelsesværdigt bredt udvalg af højt specialiserede, men samtidig meget lette og transportable redskabssæt. For første gang kan komplette sæt af fangstvåben bestående af buer, pile, kastespyd, lanser, harpuner og tilbehør som kastetræ og kajaklignende fartøjer beskrives. De unikke bevaringsforhold, hvor flere sammensatte redskaber er fundet i komplet stand, giver viden om den teknologi, der er tilknyttet daglige aktiviteter i og omkring boligerne, og håndværk, fx skæftede knive, skrabere og stikler samt sygrej, træfade, skeer og spæklamper. Fragmenter af barde- og skindremme med en række knob og skindstykker med syninger, bl.a. en fod af en kamikstrømpe, viser helt nye sider af Saqaqq-kulturens teknologi.
Med The Frozen Saqqaq Sites of Disko Bay, West Greenland tegner Bjarne Grønnow et detaljerigt billede af Saqqaq-menneskenes bosætning og dagligliv i Disko Bugt for over fire årtusinder siden. Værket er smukt illustreret med fotografier og tegninger af redskaber, kort og grafer m.m.