Mad og drikke hører til de store grundbetingelser i livet. Samtidig er mad og madindtagelse gennemsyret af kulturelle symboler, der bl.a. markerer vor sociale og geografiske tilhørsforhold. Gennem maden kommer man tæt på fortidens mennesker, både i deres dagligdag og ved festlige lejligheder. Til trods for dens centrale betydning og en hastigt voksende international interesse har madhistorie kun været sparsomt udforsket i Danmark.
Artiklerne i bogen handler om madvanerne blandt alle datidens sociale samfundslag, om nye fødevarer som kartoflen, om madlavningens genstande såsom komfuret og om to meget forskellige drikkevarer, det gamle øl og den nye chokolade.
Bidragyderne er Benno Blæsild, Martin Bork, Else-Marie Boyhus, Bettina Buhl, Christina Folke Ax, Lykke L. Pedersen, Bodil Møller Knudsen, Bjarne Stoklund og Maria Thode Jensen.
Bogen er den første selvstændige publikation fra projektet ”Mad, drikke og tobak i det 19. århundrede. Forbrugsmønstre, kultur og diskurser”, der er støttet af Forskningsrådet for Kultur og Kommunikation og Forskningsrådet for Sundhed og Sygdom.
Ole Hyldtoft, dr.phil., lektor i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet.
Ole Hyldtoft dr.phil., lektor emeritus i historie ved Saxo-Instituttet, Københavns Universitet
Alle udgivelser af
Ole Hyldtoft som redaktør
Syn på mad og drikke i 1800-tallet 2010, ISBN 978-87-635-3264-8, hft
Ole Hyldtoft som forfatter
Mad, drikke og tobak 1800-35 2012, ISBN 978-87-635-3937-1, hft
Mad, drikke og tobak 1835-80 2016, ISBN 978-87-635-4223-4, hft
Mad, drikke og tobak 1880–1914 2019, ISBN 978-87-635-4660-7, hft
| |
|