Jørgen Leths løbebane begynder i journalistikken, hvor stoffet er jazz, sport, ballet og film. Alt sammen emner, der senere dukker op i hans kunstneriske univers. I Lethland er fokus lagt på Leths essayistiske og lyriske produktion. Antologiens idé er at undersøge og bestemme betydningen, det nyskabende, udviklingen og brudfladerne i forfatterskabet gennem analytiske indfaldsvinkler og fortolkninger fra værk til værk.
Selve antologien består af tre dele: Første del omhandler lyrikken, der bliver behandlet kronologisk. Andel del behandler essayistikken og er tematisk anlagt, og endelig afsluttes antologien med et langt interview med Jørgen Leth i samtale med Iben Holk.Bogens 18 medvirkende, forfattere, kritikere og litteraturforskere, er valgt på baggrund af tidligere arbejder om forfatteren eller med beslægtet tematik, og formålet med antologien er at fremstille et studieredskab, der skal danne platform for videre forskning i Jørgen Leths forfatterskab. Bogens forfattere medvirker på denne måde til at bestemme arten og betydningen af Jørgen Leths kunst.
Målet for antologien er således at åbne for nye vinkler på Jørgen Leths kunstneriske virke, der er mere aktuelt end nogensinde.
Bogens bidrag er skrevet af Søren Birkvad, Bo Bjørnvig, Lars Bukdahl, Peer F. Bundgaard, Birgitte Rasmussen Hornbek, Mikael Jalving, Bo Hakon Jørgensen, Stefan Kjerkegaard, Peter Stein Larsen, Anders Leifer, Bo Tao Michaëlis, Lars Movin, Louise Mønster, Lilian Munk Rösing, Asger Schnack, Frederik Stjernfelt, Karen Syberg og Tania Ørum. Iben Holk har desuden interviewet Jørgen Leth til antologien.
Iben Holk, cand.phil. er redaktør af en portrætserie om danske forfattere i otte bind og er bl.a. forfatter til Jærtegn. Et essay om Johannes V. Jensens myter samt netlitteraturhistorien Epoke.