▼ Din mening
▼ Kunder, som har købt denne titel, købte også
I løbet af 1800-tallet opstod der i liberale politiske kredse en idé om, at det var muligt at skabe en varig international fredstilstand, der var baseret på en retlig organisering af det internationale system, og som var generelt anerkendt som retfærdig og stabil. Med den første fredskonference i Haag i 1899 fik denne idé fodfæste i den internationale politik. I Fred og folkeret beskriver Karen Gram-Skjoldager, hvordan den internationalistiske tænkning nåede de liberale danske fredsbevægelser i 1880’erne og efterfølgende fik en fremtrædende plads i dansk udenrigspolitik i årene frem til Anden Verdenskrig.
Forfatteren undersøger Danmarks politik i Folkeforbundet og andre danske aktiviteter for at fremme international nedrustning og fredelig konfliktløsning. Dansk udenrigspolitik var i perioden kendetegnet ved et komplekst samspil mellem langsigtede og idealistiske målsætninger på den ene side og stærke tilpasningsorienterede hensyn på den anden. Bogen tegner i den forbindelse et nyt, nuanceret portræt af periodens mest prominente udenrigspolitiske figur, den radikale udenrigsminister Peter Munch.
Bogen udfordrer de bærende antagelser om rationalitet, enhed og kontinuitet, som har domineret studiet af dansk udenrigspolitik, og søger i stedet at bringe flertydigheden, foranderligheden, rådvildheden og de ideologiske præferencer ind i fortællingen om Danmarks forhold til omverdenen før Anden Verdenskrig.
Karen Gram-Skjoldager, ph.d. i Historie og lektor på Institut for Kultur og Samfund, Aarhus Universitet.
Indlæg offentliggøres med navn og e-mail. Forlaget forbeholder sig ret til at redigere og udelade indlæg.Kunder, som har købt denne titel, købte også
|