Svenske
Nordisk Familjebok og danske
Salmonsens Konversationsleksikon er de mest betydningsfulde encyklopædiprojekter i Skandinavien. Fra midten af 1870'erne og frem til sidst i 1950'erne udkom flere forskellige udgaver af de to encyklopædier i varierende former. I
Den skandinaviske encyklopædi præsenteres for første gang encyklopædiernes fascinerende udgivelseshistorier og deres uventede renæssance i de digitale medier.
Encyklopædien har som ambition at samle og organisere information og kundskab og videregive den objektivt og troværdigt. Det gør encyklopædien til et effektivt spejl af sin tids kundskabssyn, idealer og idéer. Men historiens skiftende idealer og idéer afspejler sig i andet og mere end i det tekstlige indhold, og også gennem encyklopædiens typografi kan forandringer spores.
Med den mediehistoriske overgang vi befinder os i, er det særligt relevant at undersøge den skandinaviske encyklopædi ud fra et boghistorisk perspektiv. Pionerarbejdet Den skandinaviske encyklopædi åbner døren til en verden af kundskabstørst, forlagsspekulationer, videnskabsidealer og den grafiske formgivnings påvirkning af idéen om, hvad kundskab er, og hvordan det forstås.