I kommission for
Makadam förlag
”Hvad er en havn? En skueplads, et konfliktrum, et nostalgisk ruinlandskab, en postmoderne iscenesættelse, et investeringsobjekt eller en arbejdsplads?” Således spørger etnologen Orvar Löfgren i efterordet til Framtidskuster. Hållbar utveckling i kustsamhällen, og netop havnens mange funktioner og betydninger som fysisk rum og tankefigur er omdrejningspunktet for denne antologi.
Ved at sammenligne sørlandske, nordjyske og vestsvenske kystområder har Interreg-projektet Framtidskuster undersøgt betingelserne for bæredygtig kystudvikling med henblik på at skabe nye innovative samarbejdsformer og fællesskaber regionerne imellem. I havnene langs kysterne ved Kattegat, Skagerrak og Øresund mødes tradition og modernitet, og her er de økonomiske, kulturelle, sociale og miljømæssige vilkår for udvikling af en bæredygtig fremtidskyst særligt synlige.
Framtidskuster. Hållbar utveckling i kustsamhällen bidrager med tværfaglige perspektiver på bæredygtig kystudvikling med udgangspunkt i kystsamfund og havn. For mange mennesker i dag er havnen en livsstilsmarkør – en til tider tilfældig kulturel identitet, man kan tage af og på alt efter årstid. Men havnen er også selv bærer af kulturhistoriske fortællinger om tilblivelse, vækst og forfald, og forskellige havne gemmer på forskellige erfaringer og samfundsmæssige aftryk. Ved at analysere havnen som bl.a. livsstil, livsform, oplevelsesrum, mødested og værdiskaber giver antologiens bidragydere en unik indsigt i havnens og kystsamfundets forskellige udtryksformer og funktioner i skiftende sammenhænge. I artiklen om Nordstrandens kystbyer viser etnologerne Thomas Højrup og Kirsten Monrad Hansen eksempelvis, hvordan en nordjysk kyststrækning gennem århundreder har dannet grundlag for en kompleks og dynamisk sameksistens af livsformer og livsstile på trods af kystbyernes identiske naturgeografiske betingelser.
Antologiens første tre dele er skrevet af forskere inden for bl.a. etnologi, erhvervsøkonomi, kulturgeografi og servicemanagement, som på forskellig vis har været tilknyttet projektet Framtidskuster. I antologiens sidste del giver praktikere deres syn og bud på bæredygtig udvikling af kystsamfundene. Fælles for alle bidragyderne står spørgsmålet om, hvordan vi kan skabe en kyst, der ikke kun lever om sommeren.
Bidragydere: Noel Cornér / Jo van der Eynden / Cecilia Fredriksson / Kirsten Monrad Hansen / Kirsti Mathiesen / Thomas Højrup / Sarah Holst Kjær / Mia Larson / Kristina Lindström / Orvar Löfgren / Fredrik Nilsson / Carina Sjöholm / Ola Thufvesson / Ida de Wit Sandström
Redaktører: Cecilia Fredriksson er professor i etnologi ved Afdelingen for Service Management ved Lunds Universitet. Mia Larson er docent i erhvervsøkonomi sammesteds.
Cecilia Fredriksson er professor i etnologi ved Lunds universitet samt underviser og forsker ved Institut for service management og servicestudier, Lunds universitet.
Alle udgivelser af
Cecilia Fredriksson som redaktør
À la mode 2016, ISBN 978-87-635-4580-8, indb
| |
|