Efter 2. Verdenskrig ønskede amerikanerne at støtte det krigshærgede Europa i genopbygningen af kontinentet. Det førte i 1947 til den kendte Marshallplan, som ydede økonomisk støtte og industriel rådgivning til forskellige lande, heriblandt Danmark. Det betød en forøget forbindelse mellem den danske og den amerikanske fagbevægelse.
I
Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse undersøger forfatteren, på hvilken måde disse forbindelser havde betydning for den danske fagbevægelse, og hvordan den danske fagbevægelse involverede sig i Marshallhjælpen. Forfatteren skildrer begivenhederne og belyser holdningerne, motiverne og målsætningerne på både dansk og amerikansk side, og han viser, at samarbejdet mellem fagbevægelserne også fik stor betydning for, hvordan kommunismen blev inddæmmet i Danmark.
Bogen beretter blandt andet om de studierejser til USA, som forskellige danske fagforeningsfolk deltog i fra 1949 og frem. Her skulle danskerne lære af amerikanerne, så Danmark kunne opnå samme høje produktivitet, som USA havde i efterkrigstiden.
Dino Knudsen viser i sin bog, at selvom den danske fagbevægelse blev stærkt påvirket af samarbejdet med amerikanerne, så gjorde den det ikke altid ukritisk, og den var således også i stand til at påvirke amerikanerne den anden vej.
Hør Dino Knudsen fortælle om bogen i
P1 Morgen, 21. januar 2012.
Læs interview med Dino Knudsen i Videnskab.dk's artikel "Socialdemokrater spionerede for CIA"
Videnskab.dk, 24. januar 2012.
Artikel om og anmeldelse af
Amerikaniseringen af den danske fagbevægelse på Modkraft.dk, 27. januar 2012. Se anmeldelsen
her, og læs artiklen
her.