Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 


Adriansen, Inge
Erindringssteder i Danmark
Monumenter, mindesmærker og mødesteder

2010, 516 sider
2. oplag 2011
Bogen er rigt illustreret med fotografier af Per Bak Jensen
27×22 cm.

ISBN 978-87-635-3173-3
Serie: Etnologiske Studier, vol. 14
ISSN 1398-8980



Vejl. pris475 DKK  73 $  64 €  57 £
Onlinepris380 DKK  58 $  51 €  46 £

Må du bare eje denne bog?

Man kan desværre ikke købe direkte i vores webshop lige nu da den betalingsløsning vi tidligere har anvendt, er lukket.

En ny – og bedre – hjemmeside er på vej, men den er ikke helt klar endnu.

Indtil den lanceres, kan du bestille bøger på den gammeldags maner, ved at skrive til order@mtp.dk. Så sender vi dig bøgerne med en faktura.

Husk at angive navn og adresse til forsendelsen i din mail.

Bestillinger sendes som udgangspunkt som pakker til afhentning; læs mere her. Hvis du behøver levering til døren, så angiv også det i din bestilling.



I kommission for Saxo Instituttet

Hver by og hver egn har sine mindesmærker og sin erindringskultur – nogle monumenter står mejslet i den fælles erindring, mens andre for længst er gået i glemmebogen og knap ænses af forbipasserende.

Inge Adriansen har været rundt både i Danmarks købstæder og afkroge og undersøgt mere end 300 monumenter, mindesmærker og mødesteder, som hun beskriver med humor, sans for detaljen og den gode historie. Monumenterne, deres historie, udformning, materiale og brug gennemgås, analyseres og placeres i deres samfundsmæssige sammenhæng.

Bogen spænder fra 1600-tallet til i dag og rummer over 250 billeder af mindesmærker, dels fotografier af Per Bak Jensen, dels illustrationer fra arkiver og museer. Den indeholder desuden 16 kort over monumenter for de begivenheder, der har produceret flest mindesmærker, bl.a. genforeningen i 1920, landboreformerne og befrielsen i 1945. En landsdækkende registrering af mindesmærker udført i 2001-06 i samarbejde mellem Kulturarvsstyrelsen og Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot, ligger til grund for værket.

Hent bogens registre her

Inge Adriansen (1944-2017), ph.d., var kulturhistoriker, museumsinspektør ved Museum Sønderjylland, Sønderborg Slot, og adjungeret professor ved Syddansk Universitet. Hun har udgivet adskillige bøger og artikler og især forsket i Sønderjylland.


 
Emneområde | Antropologi og etnologi | Historie | Kunst og kunsthistorie |
Emneord | Identitet | Krigshistorie | Kulturhistorie | Nationalisme | Nationalstaten | Patriotisme |
Specifikt emneord | Erindringssted | Identitetspolitik | Mindesmærker | Monarki | Mødepladser |
Land | Danmark |
Periode | 17. årh. | 18. årh. | 19. årh. | 20. årh. |
Sprog | Dansk |

Pressen skrev

I 2003 udgav [Inge Adriansen] på Museum Tusculanums Forlag det store tobindsværk Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000. Det var et værk, der grundigt gennemgik brugen af nationale symboler indenfor alle kunstgrene som et kulturelt fænomen … For dem der er konkret interesserede i en kunsthistorisk vinkel kan hendes nye kraftanstrengelse, Erindringssteder i Danmark. Monumenter, mindesmærker og mødesteder ligeledes fra Museum Tusculanums Forlag varmt anbefales. Her får vi en landsdækkende undersøgelse af de danske historiske mindesmærker i en bredt fortolket, men ret let tilgængelig form. Så godt som alle monumenter og mindesmærker (fraset udsmykninger og dekorative skulpturer) skildres udførligt med særlig relation til deres »erindringshistorie«. …

Inge Adriansen har et skarpt, men heldigvis også ironisk øje for »iscenesættelsen« samt mindeparkens/monumentets/mindesmærkets symbolik i indbyrdes samspil. Det overordnede mål er en fastfrysen af momenter af vor historie. Mindesmærker er jo meget sjældent interessante i sig selv, men får først fylde i kraft af de fortolkninger og »fortællinger« der knytter sig til dem. …

Bogen er forsynet med mærkede Danmarkskort for de enkelte hovedafsnit. Illustrationerne består dels af aktuelle snapshots (ceremonier og destruktioner) og mere end formidable farvefotos af de enkelte monumenter og mindesmærker uden personer (cykler og duer) ved Per Bak Jensen.

— Carl Nørrested, North-Art Magazine 136, 2012

Hvad har været din største læseoplevelse det seneste år?
Det er måske lidt mærkeligt, men det er Erindringssteder i Danmark af Inge Adriansen. Det er ikke så meget for de litterære kvaliteter, men fordi det er en nytænkning i måden at præsentere forskning på. Bogen viser nogle steder, der erindringsmæssigt har betydet noget gennem vores historie, og så viser den også, at erindringssteder kan flytte sig. Den siger noget om historien som en flygtig og organisk størrelse, der kan være forankret i noget stedbundet, som så kan antage en ny dimension.

— Ulla Tofte, direktør, Golden Days, Politiken, 10. september 2011

Allerede forsiden af bogen viser dens bredde: Billeder af monumenter over Georg Brandes, Istedløven, Knud Rasmussen og Christian X – på baggrund af en mindepark for hedens opdyrkning. Ud over det store registreringsarbejde og præsentationen af de mange mindesmærker over hele landet er værket også en kulturhistorisk identitetshistorie, hvor både steder og begivenheder træder frem, forbundet med deres betydning og fortolkning. Det svarer til den brede titel, som dækker erindringssteder fra genforeningssten til Grundtvigskirken.

— Nan Dahlkild, Bogens Verden 1/2011

Inge Adriansens bog om de danske mindesmærker er et flot og yderst præsentabelt væk, en dobbelt munkesten på 2300 gram. Der er således tale om en i alle henseender stor bog. Tung og monumental i det ydre, vægtig og betydningsfuld i det indre.

— H.E. Sørensen, Jyske Vestkysten, 8. august 2011

Inge Adriansen, der skriver godt og fængslende, beretter nok så meget om dem eller det, der blev mindet; hvordan og med hvilke materialer det skete. Hovedsagen er imidlertid dem, der mindedes. Hvad var ånden bag dette eller hint erindringssted, og nok så interessant: Hvordan er det gået siden? Det er der kommet en meget usædvanlig dansker-historie ud af. Bogen er både en slags katalog med glimrende farvefotografier af stederne og en sand perlerække af historier om den skiftende danske ånd. …

Det er artige historier, som med bogen her er reddet fra glemslen og sat ind i en sammenhæng, som er svær at give slip på, når man først er i gang. Den bog fortjener et langt liv og mange læsere.

— Christian Kaaber, Bogmagasinet 02.2011

Dette pionerarbejde er monumenternes monument, som en gang for altid ændrer læserens syn på de fysiske omgivelser, hvor hun end færdes. Et nyt emneområde opdyrkes helt fra bunden og gennemgås i detaljer – med stort overblik.

— SKALK 3, juni 2011

Inge Adriansen ist eine sehr detailreiche und umfassende Analyse gelungen, die ihresgleichen sucht. Ein Namens- und Ortsregister, sowie ein ausführliches Literaturverzeichnis und ein Quellenverzeichnis machen das Werk auch als Nachschlagewerk wertvoll. Ein weiterer Pluspunkt des Buches sind die zahlreichen und sehr schönen Abbildungen sowie die übersichtlichen Karten. Die umfangreiche englische Zusammenfassung im Anhang (S. 486-501) legt den Schwerpunkt auf die Ergebnisse und Perspektiven, weswegen das Buch auch ohne oder mit geringen dänischen Sprachkenntnissen gewinnbringend gelesen werden kann.

Jelena Stergerwald, H-Soz-Kult, 1. juni 2011

Det lykkes i høj grad Adriansen at få dokumenteret, i hvor høj grad erindringssteder ofte ikke alene er skabt i et forsøg på at fremme en bestemt historiebevidsthed, men også at erindringsstederne i sig selv og den måde, de forvaltes på, får betydning for den nationale identitet og historiske bevidsthed. Bogen er et skoleeksempel på, hvorledes historien bliver brugt – og ofte misbrugt. »Magten over mindet« bliver derfor ofte til en kulturkamp om, hvad det er for strømninger, som gennemsyrer det offentlige rum. … en fornøjelse at læse i det store og flotte værk med så mange nye billeder af de mange mindesteder i Danmark. Det er ligeledes en fornøjelse at se, at der er så mange overskuelige kort med, som illustrerer de forskellige typer af mindesteder i Danmark. Bogen er fremover uundværlig for den, som vil undersøge den danske kulturarv i det danske landskab.

— Jørgen Budz, Sønderjysk Månedsskrift 7, 2011

Inge Adriansen vil med sin bog Erindringssteder i Danmark. Monumenter, mindesmærker og mødesteder gøre udvalgte begivenheder og personer væsentlige og seværdige. Det lykkes så godt, at man som jagthunden, der har fået færten og slippes af lænken, får ubændig lyst til halse af sted og indsnuse historien, stenen og det allestedsnærværende danske landskab. Per Bak Jensens fotografier har deres del af æren for trangen til at styrte ud ad døren. …

Det hele er der og mere til. Gå selv på opdagelse!

— Liselotte Larsen, Dansk Kirketidende 1, marts 2011

Umiddelbart kan det virke ganske uoverskueligt – men bogen igennem holder Inge Adriansen omhyggeligt øje med disse pejlemærker [7 parametre for rejsen gennem Danmark], hvilket i den grad er med til at give den sammenhængskraft. Rent faktisk oplever man undervejs gennem de 516 sider, hvorledes brikkerne i det store puslespil, som bogen vitterlig er, danner et fornemt hele. Og hvad der næsten er endnu mere imponerende: Man ser pludselig med helt andre øjne på de mindesmærker, man næsten dagligt støder på. … Det skal så tilføjes, at bogens fotograf er ingen mindre end den fremragende kunstfotograf Per Bak Jensen. Samspillet mellem tekst og illustration er ypperlig. Hans billeder fra blandt andet Kongenshus Mindepark er stor kunst. …

Som nævnt er det en imponerende præstation, der ligger bag værket. Opstillingen af parametrene, dybdeboringerne og fortællingen, der aldrig bliver langtrukken, er videnskab og formidling af meget høj og meget fornem klasse. Og så fornægter det sig jo ikke, at Inge Adriansen er sønderjyde. Derfor ligger der megen empati bag sætningerne – en empati, der afslører en lidenskab for det, hun fortæller om. Og det på en endog meget smuk måde. Bogen er noget af en mursten – ikke lige til at have med sig rundt. Men det lønner sig at gøre sine grundige studier i bogen, inden man begiver sig ud i de historiske landskaber med deres righoldige kulturarv. Helt nye fortællinger venter. Hvor er det dog pragtfuldt.

Erik Ingemann Sørensen, Historie Online

Lad det være sagt med det samme: Der er tale om et værk, hvis overblik, spændvidde og detaljerigdom åbenbarer, at her er tale om en syntese af mange års grundige studier. … Bogen er indbundet og i flot udstyr. Emnet lægger i høj grad op til, ja nødvendiggør, mange illustrationer – og her skuffer værket bestemt heller ikke. Specielt fremhæves skal de 82 nyoptagelser af fotograf Per Bak Jensen, der alle er gengivet i god størrelse. Fotografierne er uden mennesker; på en gang nøgternt registrerende og indlevende fortolkende med et klart blik for den kontekst, monumenterne indgår i. Endvidere er bogen forsynet med en række klare kort, der på meget sigende vis illustrerer, hvordan mindesmærkerne over landboreformerne, hedesagen, Genforeningen og så videre er fordelt i landet. Konklusionen turde være klar: Mindesmærkeinteresserede – og i særdeleshed de sønderjyske af slagsen – har fået en ny bog til ønskesedlen eller læselisten.

— Jens Toftgaard, Sønderjyske Årbøger 2011

Und wieder – wie schon 2003 mit ihrem zweibändigen Werk zu den nationalen Symbolen Dänemarks – hat Inge Adriansen ein großes, schwergewichtiges Werk vorgelegt, das sich mit dänischer Identität beschäftigt.

— Frank Lubowitz, Schriften der Heimatkundlichen Arbeitsgemeinschaft für Nordschleswig Heft 85, Jahrgang 2010

En flot udstyret bog og en tankevækkende bog, som kun kan anbefales på det varmeste, både for den, der er interesseret i værdidebat eller for den, der bare godt kan lide at kende sin historie. Bogen giver stof til det hele.

— Troels Laursen, Kulturkapellet, 1. december 2010

Rigt illustreret med gamle fotos og gode nutidige farvebilleder, der fanger mange deltaljer og stemninger. Layout, papir og tryk i højeste kvalitet. … Der findes en lang række bøger om mindesmærker lokalt, eller landsdækkende med udvalgte temaer som fx krigsmindesmærker, men ikke en så stor landsdækkende beskrivelse.

— Søren Møller, Lektørudtalelse – DBC uge 45, 2010

Inge Adriansens bog er et dygtigt og relevant arbejde. Endelig er det en meget smuk bog, hvor ikke mindst Per Bak Jensens farvefotografier visualiserer landskab og monumenter.

— Steffen Heiberg, Politiken, 6. november 2010

… spændende og velfortalt, det er den. Historien om stenen, søjlen, statuen.

— Per Pilekjær, Nordjyske Stifttidende, 3. november 2010

Alle udgivelser af

Inge Adriansen som forfatter

Nationale symboler i Det Danske Rige 1830-2000
2003, ISBN 978-87-7289-794-3, indb
 






Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger