I hvor høj grad var lægmandens hverdag og handlinger i den norrøne middelalder præget af ideerne om en overnaturlig verden? Hvor stærk var religionens indflydelse, og i hvilke områder af samfundslivet trængte den igennem? Disse og andre lignende spørgsmål er omdrejningspunkt for Lay Belief in Norse Society 1000−1350.
Målet er at undersøge, hvordan almindelige mennesker i middelalderens norrøne samfund i perioden 1000−1350 forstod og praktiserede deres religion. Med lægmandens verden som udgangspunkt viser forfatteren, hvordan den religiøse forståelse og praksis blev skabt som et kompromis mellem kirkens prædikener og det, som lægmanden fandt meningsfuldt i forhold til sin egen sociale situation.
Det er en hovedpointe i bogen, at den kristne forestilling om frelse og et liv efter døden var udbredt blandt periodens lægfolk. Forfatteren diskuterer indgående, om denne forestilling formåede at skabe én samlet, normsættende teologi; en teologi som lægmanden kunne gøre til sin egen og som kunne forenes med de mange andre forestillinger og normsæt, der også satte deres præg på perioden – frem for alt statens love og de særlige æreskodekser, der blev opretholdt i de lokalt forankrede småsamfund.
Arnved Nedkvitne, professor i Middelalderhistorie ved Universitetet i Oslo. Han er forfatter til bl.a. The Social Consequences of Literacy in Medieval Scandinavia (2004) og Middelalderbyen ved Bjørvika. Oslo 1000-1536 (2000), i samarbejde med Per Norseng.