Med den store interesse for Europa og europastudier, som er opstået i kølvandet på Murens fald og Europas genforening, er historikere, litterater og andre med aktier i tysk kultur og historie i stigende grad blevet opmærksomme på Tysklands europæiske fortid før 1945.
Tysklands nyere historie er ellers ofte blevet betragtet som en modsætning mellem et nationalistisk Tyskland, der kulminerede med nazismen, og et postnationalt (Vest)Tyskland, som frivilligt gav afkald på sin nationale suverænitet og gik foran i den europæiske integrationsproces.
I bogen behandler en række danske Tysklandseksperter med baggrund i forskellige fagtraditioner centrale perioder og perspektiver på Tyskland i europæisk sammenhæng i det 20. århundrede.
Det er ambitionen med antologien, at de forskellige faglige synsvinkler kan bringe politiske og kulturelle niveauer i et frugtbart samspil med hinanden. Derved bidrages til at tydeliggøre både brudflader og sammenhænge mellem et realpolitisk og et idépolitisk plan på tværs af det 20. århundrede.
Morten Dyssel Mortensen, f. 1975, cand.mag., ph.d.-stipendiat ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (Københavns Universitet). Har tidligere redigeret Tyske intellektuelle i det 20. århundrede (med Niklas Olsen, Gyldendal, 2005).
Adam Paulsen, f. 1972, cand.mag., ph.d.-stipendiat ved Institut for Engelsk, Germansk og Romansk (Københavns Universitet). Har tidligere redigeret Dødsfjenden. Om Elias Canettis forfatterskab (Politisk Revy, 2005).
Adam Paulsen er ph.d. i tysk kulturhistorie fra Københavns Universitet og postdoc ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU. Han har udgivet en lang række bøger og artikler om tysk litteratur, kultur og historie og oversat adskillige bøger fra tysk.
|