I kommission for
University of Washington Press
Gourmand World Cookbook Awards 2008. Bronzevinder i kategorien "Best Culinary History Book"
I hænderne på en god historiker bliver det tydeligt, at kogebøger indeholder markeringer af såvel politiske, sociale som ideologiske forandringer i tiden. Det beviser den amerikanske historiker Carol Gold gennem et kulturhistorisk studium af danske kogebøger skrevet mellem 1616 og 1901 – året, hvor den legendariske Frøken Jensens Kogebog udkommer for første gang.
På baggrund af et grundigt studium af cirka 150 kogebøger påviser forfatteren, hvordan såvel økonomisk som hygiejnisk husførelse, en borgerlig bevidsthed, familielivet, nationalfølelsen og en særlig dansk identitet udviklede sig i de pågældende år.
Kogebøger fortæller med andre ord historier. De afspejler de samfund, de blev skrevet i og giver os således en viden om en svunden tid. Ligesom al anden foreskrivende litteratur reflekterer kogebøger ikke blot tidens forandringer, men konstituerer dem også.
Carol Gold læser opskrifter og madlavningsinstrukser ud fra det, de blandt andet kan fortælle os om dannelsesniveau, arbejdsdeling i køkkenet og i samfundet generelt, samt om forandringer der er til stede af kønsbestemt karakter i forbindelse med udgivelse og brug af kogebøger. Samtidig undersøger Gold kogebogsforfatternes indstilling til dansk identitet, sådan som den kommer til udtryk gennem madlavningen.
På samme måde som den danske nation skulle varetage statsordenen, fremgår det, hvorledes det var kvindens ansvar at holde hus og at sikre familiens fysiske og psykiske sundhed. Via kogebøgernes mange opskrifter, menuforslag og borddækningsanvisninger, er det med Danish Cookbooks i hånden muligt at kortlægge, hvad der i en historisk kontekst kan forstås ved det at være dansk.
Bogen er andet bind i serien New Directions in Scandinavian Studies.
Carol Gold er professor emerita i historie ved University of Alaska Fairbanks. Ph.d. i moderne europæisk historie samt kandidat i Skandinaviske Studier fra University of Wisconsin-Madison. Hun er tidligere udkommet med Educating Middle Class Daughters (1996) og Danish Cookbooks (2007) på Museum Tusculanums Forlag.
|