Boginfo

  
 
Museum Tusculanums Forlag bruger cookies for at huske dine indstillinger. Ved at bruge sitet accepterer du dette. Accepter cookies
 


Gold, Carol
Danish Cookbooks
Domesticity & National Identity, 1616- 1901

2007, 220 sider
Illustreret
Udg. i samarb. med University of Washington Press, Seattle
ISBN 978-87-635-0608-3
Serie: New Directions in Scandinavian Studies, vol. 2

Udgives i samarbejde med University of Washington Press


Vejl. pris198 DKK  30 $  27 €  24 £
Onlinepris158 DKK  24 $  21 €  19 £
udsolgt


I kommission for University of Washington Press

Gourmand World Cookbook Awards 2008. Bronzevinder i kategorien "Best Culinary History Book"




I hænderne på en god historiker bliver det tydeligt, at kogebøger indeholder markeringer af såvel politiske, sociale som ideologiske forandringer i tiden. Det beviser den amerikanske historiker Carol Gold gennem et kulturhistorisk studium af danske kogebøger skrevet mellem 1616 og 1901 – året, hvor den legendariske Frøken Jensens Kogebog udkommer for første gang. På baggrund af et grundigt studium af cirka 150 kogebøger påviser forfatteren, hvordan såvel økonomisk som hygiejnisk husførelse, en borgerlig bevidsthed, familielivet, nationalfølelsen og en særlig dansk identitet udviklede sig i de pågældende år.

Kogebøger fortæller med andre ord historier. De afspejler de samfund, de blev skrevet i og giver os således en viden om en svunden tid. Ligesom al anden foreskrivende litteratur reflekterer kogebøger ikke blot tidens forandringer, men konstituerer dem også.

Carol Gold læser opskrifter og madlavningsinstrukser ud fra det, de blandt andet kan fortælle os om dannelsesniveau, arbejdsdeling i køkkenet og i samfundet generelt, samt om forandringer der er til stede af kønsbestemt karakter i forbindelse med udgivelse og brug af kogebøger. Samtidig undersøger Gold kogebogsforfatternes indstilling til dansk identitet, sådan som den kommer til udtryk gennem madlavningen.

På samme måde som den danske nation skulle varetage statsordenen, fremgår det, hvorledes det var kvindens ansvar at holde hus og at sikre familiens fysiske og psykiske sundhed. Via kogebøgernes mange opskrifter, menuforslag og borddækningsanvisninger, er det med Danish Cookbooks i hånden muligt at kortlægge, hvad der i en historisk kontekst kan forstås ved det at være dansk.

Bogen er andet bind i serien New Directions in Scandinavian Studies.

Carol Gold er professor emerita i historie ved University of Alaska Fairbanks. Ph.d. i moderne europæisk historie samt kandidat i Skandinaviske Studier fra University of Wisconsin-Madison. Hun er tidligere udkommet med Educating Middle Class Daughters (1996) og Danish Cookbooks (2007) på Museum Tusculanums Forlag.


 
Emneområde | Historie |
Emneord | Kulturhistorie | Nationalisme |
Specifikt emneord | Fødevarer | Identitetsdannelse | Madkultur | Mentalitetshistorie |
Land | Danmark |
Periode | 17. årh. | 18. årh. | 19. årh. |
Sprog | Engelsk |

Indhold

Pressen skrev


Alle udgivelser af

Carol Gold som forfatter

Educating Middle Class Daughters
1996, ISBN 978-87-7289-373-0, indb
Women in Business in Early Modern Copenhagen, 1740–1835
2018, ISBN 978-87-635-4597-6, hft
 






Museum Tusculanums ForlagRådhusvej 192920 Charlottenlund
Tlf. 3234 1414info@mtp.dk
CVR: 8876 8418

Bank: Danske Bank, 1092 København KBIC: DABADKKK
Reg.nr.: 1551Kontonr.: 000 5252 520IBAN: DK98 3000 000 5252520

www.mtp.dk er en e-mærket netbutik, og derfor har du altid adgang til e-mærkets gratis Forbrugerhotline, når du handler hos os.

©2004–2020 Museum Tusculanums Forlag. Alle rettigheder forbeholdes. Ved brug af dette site anerkender og accepterer du, at indholdet på dette site tilhører MTF eller tredjemand fra hvem MTF afleder sine rettigheder, samt at indholdet er ophavsretligt beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftlig samtykke fra MTF. Du anerkender og accepterer yderligere, at varemærker, kendetegn, varenavne, logoer og produkter vist på dette site, er beskyttet og ikke må anvendes uden forudgående skriftligt samtykke fra MTF.


Handelsbetingelser Juridiske betingelser Behandling af personlige oplysninger