Denne bog præsenterer en kompleks, tankevækkende og intellektuelt udfordrende samling af kritiske essays vedrørende vidnesbyrd og vidnet som begreber og fænomener i den vestlige kultur siden holocaust.
Witness udgør et selvstændigt og nyt værk i området, udarbejdet af en international skare af forskere, der fokuserer på at analysere vidnesbyrd i en specifikt nutidig sammenhæng. Dette værk opridser således ikke bare en bred vifte af relationer til eksisterende og kanoniske bidrag til vidnesbyrd-litteratur – fra Primo Levi over Victor Klemperer til Imre Kertész – men udvider dette med et rigt sæt fortolkninger af eksemplariske og helt nylige litterære værker inden for området.
Bogens mest signifikante bidrag består i dens udvidelse og forandring af tendensen i den hidtidige forskning til at fokusere meget entydigt på historisk evidens og vidnets evne til at give udtryk for sin sande erindring. Her formår Witness at inkludere og diskutere de vanskelige teoretiske og fortolkningsmæssige spørgsmål, der rejses i nutidige studier af traumatiske erfaringer: amnesi, udgrænsningen af visuel kultur samt mediernes og teknologiens rolle i vidnesbyrd.
Blandt andre vigtige bidrag rummer antologien tekster fra den mange gange prisbelønnede rumænsk-tyske forfatterinde Herta Müller og fra en så internationalt anerkendt forsker i traume-studier som Cathy Caruth.
Ulrik Ekman. adjunkt, Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Afdeling for Litteraturvidenskab og Moderne Kultur og Medier. Københavns Universitet.
Frederik Tygstrup, leder af Forskerskolen i Kultur, Litteratur og Kunstfag, Københavns Universitet. Lektor, Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Afdeling for Litteraturvidenskab og Moderne Kultur og Medier. Københavns Universitet.