Er kulturens byrde også kvindernes? Kan man overhovedet tænke over kulturen, måden hvorpå vi organiserer samfund, samvær og kunst – uden at tænke kønnet med? Når kvinderne i litteraturen fortæller og tænker over deres liv som kvinder, hvor er da forbindelserne mellem kvindeproblemerne og kulturen?
Det er spørgsmål, der bliver særligt tydelige i 1930erne og 1940erne, hvor kampen om demokrati, frihed og modernitet krydses med debatter om køn, kunst og moral. Og det er spørgsmål, der belyses i kvindernes litterære værker, der åbner sig mod kulturen gennem litterære temaer som kærligheden, arbejdet og identiteten.
Køn og kultur fortæller i fire kapitler om kvindernes litterære tænkning. Afhandlingen er disponeret efter fire centrale temaer i tiden: Kosmos, Tiden, Naturen og Barnet. Temaerne fungerer som prismer, der åbner for en teoretisk belysning af forholdet mellem køn, kultur og litteratur og for tidens diskussioner om kønnets og kulturens anliggender. Men den centrale undersøgelse er en række forfatterskaber, kendte (Karen Blixen, Sonja Hauberg, Tove Ditlevsen), knap så kendte (Aase Hansen, Hulda Lütken, Tove Meyer, Bodil Bech) og måske endnu mindre kendte (Johanne Buchardt, Ellen Duurloo, Caja Rude, Jo Jacobsen, Karen Bjerresø, Minna Vestergaard og Ellen Kirk).
Anne Birgitte Richard er lektor i tekstvidenskab med henblik på nordisk kvindelitteratur på Roskilde Universitetscenter. Hun udgav i 1978 en guldmedaljeafhandling om Kvindeoffentlighed 1968-75, har været redaktør og skribent på Nordisk Kvindelitteraturhistorie (1993-97) og har derudover skrevet om bl.a. litteraturhistorie og den litteraturhistoriske biografi.